Mi a Rotary? borítókép

Mi a Rotary?


Az RC Kecskemét rövid története 1998-2018

Alapítva: 1998

Charter: 1999. 05. 22.

RI-klubszám: 51562

 

A klub megalakulása

A Rotary Club Kecskemét szervezése egy havas téli napon kezdődött. 1996. január 24-én.

Az első hivatalos ülésre 1996. március 28-án este 19 órai kezdettel került sor a kecskeméti HBH étterem kerthelyiségében. Az így létrejött Rotary Asztaltársaság 1996 áprilisától heti rendszerességgel ülésezett.

A folyamatos tagfelvétel eredményeként 1998. november 22-én hivatalosan is bejegyezték a Rotary Club Kecskemét megalakulását.  Az alakuló charter 1999. május 22-én volt a Városháza Dísztermében majd folytatódott a Pongrácz Majorban, Kerekegyháza mellett. A klub 24 fővel jött létre. Átlagos taglétszámunk 18-26 fő között mozog.

Klubülések helyszíne: Hotel Három Gúnár, 6000 Kecskemét, Batthyány u. 1-7.

Klubülések egész évben: csütörtökön 19 óra. Honlap:www.rotarykecskemet.hu

A klub működése: fontos események, közérdekű tevékenységek, projectek

 

Ifjúsági diákcsere program:

Asztaltársaságként fogadtuk az első cserediákunkat az USA-ból. Azóta minden évben fogadunk és küldünk diákokat a világ számtalan országába. Hosszú utas programban több, mint 100-an vettek részt a klub közvetítésével, és tucatnyian a rövid utas programokban. 2001. július 21-én kihelyezett klubülés keretében a Pongrác Majorban, a Hungarian Bridge (magyarországi nyári rövid utas csere program) résztvevőit 10 országból érkezett, 19 diákot fogadtunk országjárásuk során. Hasonló eseményre került sor 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is.

Ma már a világ minden táján ismerik a klubot, Kecskemétet, országunkat és szívesen jönnek Kecskemétre cserediáknak. Az így kialakult kapcsolatok a külföldi cserediákjaik életének fontos eseményeihez is elvezetnek, hiszen esküvői meghívások, diploma átvételek alkalmával újra találkoznak velünk.  Ez a program a cserediákok mellett a fogadó családok életének is fontos, felejthetetlen része.

 

Rotary Karácsony:

Minden évben néhány nappal karácsony előtt családi programot szervezünk, melyen, a Kecskeméten tartózkodó cserediákok is részt vesznek, számos alkalommal aktívan, rövid karácsonyi műsorral.

 

Helytörténeti kiállítás:

Az 1998-1999-es Rotary évben, a város volt nagyzsinagógájában, megrendeztük a „Volt egyszer egy Don-kanyar” c. helytörténeti fotókiállítást, mely Vincze János munkáin keresztül mutatta be egy eltűnt (etett) hajdanvolt kecskeméti városrész hangulatát. A sikerre jellemző, hogy a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakközépiskola tanulói számára ismét összerakták a kiállítást az iskola épületében. A klubnak adományozott képeket a tagok megvásárolták. A befolyt összeget jótékony célra fordították.

 

Millenniumi Rotary Park:

2000 tavaszán avattuk fel a szabadidő központban a Millenniumi Rotary Parkot. Kerényi József tanár úr javaslatára és elképzelésit követve hoztuk létre a 21 piramis tölgy által kialakított emlékművet, amelynek avató ünnepségén a város polgármestere is jelen volt. A rendezvény kapcsán több alakalommal is tájékoztatást adtak a helyi médiában a klub életéről, munkálkodásáról.

 

Tapintható Láthatatlan project:

A Tapintható Láthatatlan projekt a vak-és csökkentlátó emberek számára Kecskemét város főterének 4 legjelentősebb épületét tette „láthatóvá”. 2006. október 15-én a Fehérbot Nemzetközi Világnapján avatták fel a köztéri műalkotást, ami egy bronzból készült makett.

2017-ben elkezdtük a Tapintható Láthatatlan II. tervezését, mely a főtér ellenkező oldalán került felállításra és átadásra 2018. november 18-án. A Református Ókollégium és az Újkollégium, a református parókia, a Cifrapalota, az egykori zsinagóga, az evangélikus templom, a Luther-ház és OTP-székház vannak makettszerűen bronzból megformázva. Az alkotáson normál és Braille-betűkkel egyaránt jelzik az épületek nevét.

 

A hátrányos helyzetűeket gondozó intézmények támogatása:

Figyelembe véve az igényeket és a lehetőségeket rendszeresen támogatjuk a lakhelyükön és annak környékén található szociális, egészségügyi és gyermek intézményeket, különös tekintettel a hátrányos helyzetűeket gondozókra.

Évente több alkalommal szerveznek ebédosztást a Wojtyla Barátság központban.

2018-ban a Megyei Kórház Koraszülött Osztálya műszer beszerzését támogattuk.

A projektek támogatására szervezett különböző rendezvényeik

 

Jótékonysági Képzőművészeti Aukciók

1997. szeptember 18-án  tartottuk az I. Rotary Aukciót a Három Gúnár étteremben.

Minden év december elején váltakozó helyszíneken került megrendezésre ez a projekt. Évente más és más célt tűz ki a klub, melyet a változó nagyságú bevételből támogatnak.

 

Forraltbor-kuckó:

1997. december 20-21-én  a karácsony előtti utolsó hétvégét kihasználva szerveztük meg az első forraltbor-akciónkat

Karácsony előtt egy-két héttel azóta is megrendezik minden évben ezt a programunkat. Forralt-boros Hordót működtetünk az aktuális jótékonysági programok támogatására. Kecskemét város főterének karácsonyi Adventi vásárán az elmaradhatatlan „Rotarys” forralt boros kuckó minden évben jelentős anyagi és erkölcsi sikert arat. Az elmúlt években részt vesznek a Rotaract és Innerwheel klub tagjai is, megosztva az Adventi vásáridőszakában.

 

Jótékonysági Rotary bál:

Általában január utolsó szombatján rendezzük a hagyományos Rotary bált, ami az egyik legjelentősebb farsangi esemény a városban. Az elsőt 2003-ban tartottuk. Rendezvényünket évek óta megtisztelik magyarországi, illetve határon túli Rotary klubok tagjai is. A bál bevételét különböző jótékony célú támogatásokra fordítjuk. Kiemelkedik a 2017-es, tizenötödik, mely a Velencei Karnevál hangulatát idézte. 2019 februárjában tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre.

 

Jótékonysági koncertek:

2014. április 25-én a Messzi István Sportcsarnokban került megrendezésre a Csík zenekar és a Racka Jam koncertje.

 

Lézershow:

A 2016-17-es évben különlegességnek számított a Nagytemplomban rendezett zenei esemény, mely a lésershow-val igen látványos volt, sok embert megmozgatott.

 

Előadások:

Minden évben számos vendéget hívunk klubüléseikre, hogy megismerkedhessenek a város a megye vagy az ország egy - egy jelentős személyisége munkájával. Fontos cél a tagok ismereteinek gyarapítása. Néhány vendég, megismerve a Rotary mozgalmat, annak tevékenységét, később a klub tagjává lett.

Minden Rotary évben ellátogat a klubba az évi District kormányzó. E mellett a város polgármestere, ismert és köztiszteletnek örvendő személyiségei, tudósok, művészek, jelentősebb intézmények vezetői, tulajdonosai, a Lions klubok képviselői is megfordulnak a klub ülésein.

Nyitott Rotary Esték Kecskeméten címmel az utóbbi időben nyilvánossá tettük meghívott előadóik rendezvényeit.

 

A klub kapcsolatai, klubalapításai

Társklubok:

Alapító klubbunkkal, a Budapest-Sasad klubbal szoros kapcsolatot ápolunk. Egymás rendezvényeinken igen gyakran képviseltjük magunkat. Számos határon túli klubbal ápolunk baráti kapcsolatokat: Szabadka, Palics, Zenta, Magyarkanizsa.

Külföldi testvérklubjuk az RC Schriesheim-Lobdengau. Ünnepi klubülésen került sor az együttműködési megállapodás aláírására, 2010. április 29-én, Kecskeméten.

 

Klubalapítások:

Részt vettünk az RC Szolnok-Tisza klub alapításában. 2009. május 17-én megalakult az Inner Wheel Club Kecskemét, a Rotary hozzátartozók, feleségek klubja. Színvonalas ünnepség keretén belül ünnepeltük klubbá alakulásunkat, és velük közösen ünnepeltük az RC Kecskemét 10 éves Charter jubileumát. 2017-ben alakult a Rotaract club

Rotarys rendezvények, programok:

 

PETS-SETS megrendezése:

A 2004-2005. évi elnökök és titkárok részére tartott rendezvény sikeres lebonyolítása Kovács András alkormányzónak, és kecskeméti klubjának volt köszönhető. A kecskeméti Három Gúnár Rendezvényház adott otthont, szállást és étkezést a vendégeknek és az előadásokon résztvevőknek. A hölgyprogramokat idegenvezető közreműködésével bonyolítottuk. Az akkori 30 klubból 27 képviseltette magát, továbbá az alakuló klubok és a szabadkai rotaristák küldöttei is jelen voltak.

A 2016-2017, illetve a 2017-2018 rotary évben a következő évi elnökök felkészítésének is Kecskemét adott otthont. A megjelentek igen nagy száma - közel háromszáz fő - miatt a Hírős Agora Művelődési Központban került erre sor. A társasági programok helyszíne a Három Gúnár rendezvényház volt.

 

Rotary Családi Nap:

1997 augusztusában rendezte meg a Rotary Asztaltársaság az első családi napját. A Kecskemét környéki tanyán először érezték meg a „Rotary Családban” az összetartozás kellemes érzését. Azóta is évente nyár végén, ősz elején egy szabadban tartott hasonló családi összejövetelt tartanak.

 

A Tanyasi Disznótor, avagy az Etno-Horror megrendezése:

1999-től több éven át Etno-Horror néven, saját és a magyarországi Rotary klubok számára, disznóvágást és családi disznótort szerveztünk, mely sok éven át a cserediákok programját is színesítette. 2002. február 9-én már nemzetközi részvétellel rendeztük meg, az Etno-Horrort, melyen szabadkai, illetve osztrák rotaristák is részt vettek, számos cserediák, illetve több hazai klub képviselője mellett. Közel százan voltak ezen a kellemes eseményen. A tél az alföldön a disznóvágások időszaka! 2007. február l3-án a Magyarországon tanuló Rotarys cserediákok, társ Rotary klubok részvételével tartottuk meg a Tanyasi Disznótorukat, más néven az Etno-Horrort. A résztvevők belekóstolhattak a friss „disznóságok” ízletes világába, a lovas kocsikázás, és a tanyasi élet érdekességeibe.

 

1. Rotary Országos Sportnap:

A 2000-2001-es évben volt az V. Rotary Országos Sportnap, amelyet az RC Kecskemét szervezett meg.

 

Régiós találkozó:

2016 októberében került megrendezésre a Rotary délalföldi régiójának találkozójára Lakitelken. Előtte a Cifra Palotában a rotaristák jelenlétében került megnyitásra Rigó Erik tatabányai rotarista gyűjteményéből kialakított kiállítás. A festmények az 1956-os forradalom eseményeit elevenítették fel.

 

A Rotary centenáriumának megünneplése:

Az ezredforduló szilveszteri közvetítésekor fogant meg a gondolat, hogy felkérik a világ összes Rotary klubját, hogy centenáriumi ülését 2005. február 23-án helyi idő szerint délben tartsák meg, és ez által létrehozzanak egy 24 órás világméretű ünnepséget. A gondolatot tett követte. A különböző időzónákban, déli 12-kor tartott üléseket, a világhálón élőben lehetett nyomon követni. 847 külföldi és 24 magyar klub csatlakozott a felhívásukhoz, így a Rotary legnagyobb centenáriumi eseményévé vált, mintegy 35 000 fő részvételével. Ez az esemény lett egyben a magyarországi Rotary Clubok 100 éves évfordulójának is a központi rendezvénye, amelyen az Amerikai Egyesült Államok Nagykövete is részt vett, akiről kiderült, hogy az RC St. Louis tagja. Ebből az alkalomból hozták létre a www.centennial.rotary.hu web-oldalt, amelyre több mint 100 projektfotó érkezett a világ minden részéről. Video-chatelést folytattak a világ 37 klubjával. A kecskeméti ünnepség közvetítése Interneten keresztül történt. A klubok által elküldött centenáriumi eseményekről készült fotókból, video anyagokból egy összefoglaló DVD-t is készítettek a program lezárásaképpen. Végül a legfontosabb eredmény, Magyarország ezzel a projekttel beírta magát a Rotary történelmébe, amire büszkék lehetünk. Érdemes megnézni ennek dokumentációját a 100 éves tablón.

 

GSE program:

Két alkalommal fogadtunk GSE csoportot néhány napra. 2008-ban Németországból, 2009-ben az USA-ból érkeztek disztrictünkbe egy rotarista vezetésével különböző területen dolgozó fiatalok. Megismertették velük városunk és a környék nevezetességeit. Szakterületüknek megfelelő intézményekben biztosítottak számukra szakmai programot.

 

Rotary Foundation Global Grant:

A 2009-2010-es Rotary évben kezdtük el vízprojektjük szervezését. A homokhátsági vízprobléma megoldására tett lépéseik jó visszhangot kaptak. A közvetlen cél: Ladánybene község egészséges ivóvíz és tűzoltó víz ellátásának biztosítása, víztorony üzembe helyezésével.
Hosszú és nehéz szervezés és előkészület után, az 1911-es és néhány pilot district támogatásával elkészült a klub egyik legjelentősebb, legtöbb pénzt mozgósító projektjének dokumentációja, majd maga a létesítmény. A víztorony átadására 2012. szeptember 29-én került sor.

 

2019 május 11-12-én a Klub alapítás 20 éves megünneplésére került sor, közösen az Innerwheel klub 10 éves jubileumával.

Az első napon hazai és külföldi Rotarytokkal közösen a Vasútpark több mint 70 padját festettük újra.

Másnap a Három Gúnár Rendezvényházban került sor a kettős születésnapi Charterre, nagyszámú vendég részvételével, melyen 2 tehetséges fiatal zenész hölgy (hegedűs és tárogatós) emelte az ünnepség fényét, ezután igen kiváló közös ebéd zárta az ünnepet.

Tagok

Tag avatar

Baltás Csaba

Elnök (2023-2024)

Tag avatar

Asztalos Tamás

Titkár (2023-2024)

Számomra a ROTARY eszmeisége az ifjúsági programokban, a nemzetközi diákcserében valósul meg a leghangsúlyosabban.

Tag avatar

Bogdán Péter

Tag avatar

Csapó Tamás

1959-ben születtem és röpke 58 év után az egyik legújabb, de nem legifjabb tagja lettem az RC Kecskemétnek. Próbálok hasznos tagja lenni a 20 éves klubunknak és tehetségem szerint támogatni a közös programokat.

Tag avatar

Csizmadia László

Számomra a Rotary a barátságra alapozott önzetlen szolgálat az arra rászorultak segítése, támogatása céljából.

Tag avatar

Félix Csaba

Kincstárnok

Alapító tagja vagyok a kecskeméti Rotary Clubnak, voltam elnöke a társaságnak és jelenleg kincstárnoki pozíció töltöm be

Tag avatar

Józsa Péter

Tag avatar

Dr.Kriston Vízi József

Tiszteletbeli tag

Tag avatar

Németh László Frici

PDG 2021/2022

Klubom az RC Kecskemét. 2008 óta vagyok rotarista. Idén másodszor elnök. Folyamatosan részt vettem eddig a District Team munkájában, 2012-15 között a diákcserét vezettem, 2018 óta alkormányzóként dolgozom.

Tag avatar

Nyerges Tibor

Alapító tagja vagyok a kecskeméti Rotary klubnak, töltöttem már be titkári és elnöki posztot is, jelenleg a külkapcsolatok építésén dolgozom elsősorban.

Tag avatar

Patocskai Gábor

Alapítás óta tagja vagyok a Clubnak. Ifjúsági felelős (2001-2004). elnök (2004-2005), kincstárnok ( 2006-2017), elnök (2017-2018), titkár (2018-2019) tisztségeket töltöttem be az elmúlt 20 évben. Társaim 2010-ben Paul Harris díjjal ismerték el munkámat, ami jó érzéssel és büszkeséggel tölt el.

Tag avatar

Prikk János

Az RC Kecskemét „magjához” még a klub megalakulása előtt Félix Csabának köszönhetően csatlakoztam, alapító tag vagyok. Titkári posztot Nyerges Tibor (első) elnöksége alatt töltöttem be, a 2015/16-os Rotary évben pedig a klub elnökének választott. Számomra a Rotary a barátságot, a csütörtöki találkozások örömét és a tágabb környezetem számára is hasznos időtöltést jelenti.

Tag avatar

Riczu Péter

Tag avatar

Dr. Serényi Péter

1950-ben születtem Budapesten. Feleségem és két felnőtt fiam van. A Bács-Kiskun Megyei Kórházban dolgozom Cytopatológusként. Alapító tagja vagyok a klubnak. Néhány évig ifjúsági felelősként tevékenykedtem, majd elnöki teendőkkel bíztak meg (2001-2002). 2010-ben Szentgyörgyi díjban, Paul-Harris díjban 2013-ban részesültem.

Tag avatar

Szabó Ferenc

Alapító tagja vagyok a Rotary Club Kecskemét-nek. Voltam kétszer titkára a klubnak és 2010-2011 - es Rotary évben a Club Elnöke. A Rotary a barátságra alapozott önzetlen segítő, támogató szolgálatot jelenti nekem.

Tag avatar

Tari Jenő

A Kecskeméti Rotary Asztaltársaságba 1998 márciusában 19. tagként kerültem, Cseh Zoli invitálására. Az első komolyabb feladat a charter ünnepség megszervezésében való részvétel volt.

Tag avatar

Varga Tibor

Ifjúsági felelős 2020/2021

2018-ban csatlakoztam a Kecskeméti Rotary Klubhoz. Számomra a cserediák program támogatása fogalmazódott meg mint fő cél. 2019-tól a klub ifjúsági felelős posztját töltöm be.

Tag avatar

Vass József

2013-tól vagyok tagja a Kecskemét RC-nak. Lehetőségeimhez mérten, szívesen segítek a rászorulókon.

Tag avatar

Vili Sándor

Kiskunhalason születtem, A műszeripari főiskolát Pécsen végeztem Nős vagyok 2 felnőtt lánygyermek édesapja Röntgen Kft. tulajdonos ügyvezetője vagyok